Algemene informatie raad
Het gemeentebestuur
Een gemeente heeft drie zogenoemde bestuursorganen:
- de gemeenteraad.
- de burgemeester
- het college van burgemeester en wethouders
De gemeenteraad
De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De raad vertegenwoordigt en behartigt de belangen van alle inwoners van gemeente Bladel.
De gemeenteraad van Bladel bestaat uit 19 leden. Zij zijn verkozen door de inwoners van de gemeente Bladel bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. Vijf politieke partijen zijn vertegenwoordigd in de gemeenteraad: Bladel Transparant, Vrije Hapertse Partij, CDA, PRO5 en VVD.
De raadsfracties Bladel Transparant, Vrije Hapertse Partij en CDA vormen samen de coalitie. Zij zijn vertegenwoordigd in het college van burgemeester en wethouders en hebben afspraken vastgelegd in het coalitieakkoord ‘Met vertrouwen uitdagingen aangaan!’, vastgesteld door de gemeenteraad op 12 mei 2022.
Samenstelling
De zetels van de gemeenteraad zijn als volgt verdeeld:
- Bladel Transparant: 8 zetels
- CDA Bladel: 4 zetels
- Vrije Hapertse Partij (VHP): 4 zetels
- PRO5: 2 zetels
- VVD: 1 zetel
Wil je weten wie er in de gemeenteraad zitten?
Bekijk de samenstelling van de gemeenteraad (raadsleden, fracties en zetelverdeling)
De burgemeester is de voorzitter van de gemeenteraad. De raadsvoorzitter leidt de vergaderingen, maar heeft geen stemrecht tijdens raadsvergaderingen.
Nevenfuncties
Ieder raadslid dient aan de volgende eisen te voldoen:
- inwoner van de gemeente,
- de leeftijd van 18 jaar of ouder
- niet uitgesloten van het kiesrecht
- geen onverenigbare betrekkingen/functies uitvoeren
Omdat er functies zijn die niet verenigbaar zijn met het uitoefenen van het raadslidmaatschap zijn raadsleden verplicht openbaar te maken welke andere functies zij vervullen.
Taken
De gemeenteraad heeft drie hoofdtaken:
- volksvertegenwoordiging
- kaderstellen
- controleren
De gemeenteraad is door de inwoners gekozen. Iedere vier jaar worden hiervoor gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd. Als volksvertegenwoordiging van de inwoners van Bladel, Casteren, Hapert, Hoogeloon en Netersel stelt de gemeenteraad het algemeen belang voorop. Een lastige taak, want wat is dat, het algemeen belang? De meeste besluiten kennen zowel voor- als tegenstanders. Via het uitwisselen van standpunten en het horen van elkaars argumenten, worden alle belangen door de gemeenteraad gewogen en uiteindelijk besluiten genomen met een meerderheid van het aantal stemmen.
Kaderstellen betekent dat de raad de hoofdlijnen van het gemeentelijke beleid vaststelt. Het college van burgemeester en wethouders is het dagelijks bestuur van de gemeente die de besluitvorming van de gemeenteraad voorbereidt en uitvoert.
De raad controleert op zijn beurt de uitvoering door het college van burgemeester en wethouders. Worden de genomen besluiten goed uitgevoerd? Worden de plannen op tijd gerealiseerd? En blijft het college binnen het budget?
In dit filmpje wordt uitgelegd wat de taken van de gemeente zijn.
Hoe neemt de raad besluiten?
De gemeenteraad van Bladel vergadert volgens de zogenaamde BOB-structuur. Dit houdt in dat de raad in fasen vergadert: Beeldvorming (B), Oordeelsvorming (O) en Besluitvorming (B).
Complexe onderwerpen die politiek en maatschappelijk relevant zijn, worden eerst in een raadsinformatiebijeenkomst behandeld. Deze beeldvormende bijeenkomsten zijn gericht op het vergaren van informatie over een bepaald onderwerp. Er worden nog geen standpunten ingenomen of discussies aangegaan.
Vrijwel alle onderwerpen worden in een commissie- en raadsvergadering behandeld. Het college van burgemeester en wethouders bereidt de meeste raadsvoorstellen voor.
Tijdens commissievergaderingen stellen raads- en burgerleden (commissieleden die zijn benoemd door de gemeenteraad maar géén lid zijn van de gemeenteraad) vragen aan het college over de voorstellen die op de agenda staan en gaan ze hierover met elkaar in discussie. Deze vergaderingen staan in het teken van oordeelsvorming. De commissieleden nemen een voorlopig standpunt in en geven een advies aan de gemeenteraad over de wijze van behandeling in de raadsvergadering.
In Bladel zijn er drie raadscommissies:
- Commissie Grondgebied
- Commissie Inwoners
- Commissie Middelen & Algemene Zaken (MAZ)
Tijdens de raadsvergadering debatteren de raadsleden – indien nodig – verder (bij bespreekstukken) en nemen een besluit. Raadsleden stemmen 'voor' of 'tegen' een voorstel. Is de meerderheid 'voor' dan is het voorstel aangenomen. Is de meerderheid 'tegen' dan is het voorstel verworpen.
Alle regels over de orde van de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad zijn vastgelegd in het Reglement van Orde.
De vergaderingen van de gemeenteraad vinden doorgaans plaats in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Markt 21 in Bladel. In de bestuurlijke kalender vind je alle bijeenkomsten van de gemeenteraad. Hier kun je de aanvangstijd, locatie, agenda en stukken bekijken.
Commissie- en raadsvergaderingen zijn openbaar. Je bent van harte welkom om een vergadering bij te wonen op de publieke tribune. De vergaderingen worden ook live uitgezonden en opgenomen. Je kunt een vergadering ook digitaal volgen of terugkijken via https://bladel.bestuurlijkeinformatie.nl/ (ga naar de betreffende vergadering via het kopje Agenda op de homepage (Dashboard) of via de pagina Vergaderingen).
Meer informatie
Alle raadsinformatie vanaf oktober 2019 is op de website https://bladel.bestuurlijkeinformatie.nl/ te vinden.
Vóór 2020:
Op Archiefweb vind je alle commissie- en raadsvergaderingen tot 1 oktober 2019. Wanneer je op een bepaalde vergadering klikt, verschijnt de agenda met alle onderliggende stukken.