Beschermd wonen (Wmo)
Beschermd wonen is bedoeld voor mensen met psychische of psychosociale problemen die (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen wonen. Voorbeelden hiervan zijn een psychiatrische stoornis, autisme, ADHD of niet-aangeboren hersenletsel. Het uitgangspunt van Beschermd Wonen is dat mensen die (tijdelijk) niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, bijvoorbeeld vanwege één van bovengenoemde aandoeningen, daarbij worden geholpen. Bij beschermd wonen woon je in een instelling of thuis waarbij 24 uur per dag begeleiding en of toezicht beschikbaar is. Het doel hiervan kan bijvoorbeeld zijn om je te leren verantwoordelijk om te gaan met geld en jouw woonsituatie. Ook kan er op deze manier op je worden gelet om er zeker van te zijn dat je goed voor jezelf zorgt. Het uiteindelijke doel is dat je weer voor jezelf kunt zorgen en mee kunt doen in de maatschappij. Er wordt hierbij regelmatig bekeken of je door kunt stromen naar andere lichtere vormen van begeleiding.
Voor beschermd wonen betaal je een eigen bijdrage.
Wat moet ik doen?
Wanneer je in aanmerking wilt komen voor beschermd wonen of als je er meer informatie over wilt, dan kun je contact opnemen met het Zorgloket. Je kunt het Zorgloket tijdens openingsuren (op werkdagen tussen 9.00 - 12.00 uur) telefonisch bereiken via 0497-361636 of je kunt je melden bij de receptie van het gemeentehuis.
Ben je benieuwd naar de visie van regio Eindhoven op beschermd wonen?
In april 2022 hebben de gemeenten van de regio Eindhoven de Regiovisie doorcentralisering Beschermd Wonen 2022-2026 vastgesteld. De Regiovisie bevat de ambities, uitgangspunten en planning voor de inrichting van de regionale samenwerking en inkoop van Beschermd Wonen van regio Eindhoven. Via de knop hieronder lees je er meer over.