De kracht van buurtpreventie in gemeente Bladel 

Samen met de gemeente, betrokken burgers en de politie vormen we een hecht samenwerkingsverband. De gehele gemeente inclusief alle kernen is onderverdeeld in buurtpreventiewijken. Dit resulteert in een indrukwekkende 100% dekking met actieve buurtpreventieteams waar we als gemeente trots op zijn.

Wat is buurtpreventie?

Onze vrijwillige buurtpreventieteams fungeren als de oren en ogen van hun buurt, alert op criminaliteit, overlast en ander ongewenst gedrag. Ze onderhouden nauw contact met buurtbewoners, informeren hen en fungeren als het aanspreekpunt voor vragen. Zorgen met betrekking tot veiligheid worden direct doorgegeven aan zowel de gemeente als de politie, die hier vervolgens actie op kunnen ondernemen. De gemeente voorziet de buurtteams van trainingen en materialen, waardoor ze herkenbaar zijn voor de buurt en hun werk effectief kunnen uitvoeren.

Wat is het doel?

Het doel van buurtpreventie is het creëren van een veilige en leefbare buurt. Door gezamenlijke inspanningen van bewoners, politie en gemeente worden vormen van criminaliteit zoals vandalisme en verstoringen van de openbare orde actief bestreden en voorkomen. Dit wordt bereikt door extra waakzaam te zijn en een sterke betrokkenheid te tonen bij de straat, buurt of appartementencomplex.

Waar en hoe kan ik een melding doen?

Melden bij de politie: 

Meld verdachte situaties meteen bij de politie via 112 (alleen bij spoed) of via 0900 - 88 44.

Melden bij een Whatsappgroep: 

Iedere wijk beschikt over een WhatsApp groep waarop belangrijke meldingen worden geplaatst. Wil je weten wie de beheerder van de WhatsApp groep van uw straat is of wil je weten wie jouw buurtpreventie contactpersoon is? Neem dan contact op met de gemeente via 0497 - 36 16 36 of per mail via buurtpreventie@bladel.nl.

Melden bij buurtpreventie: 

Bij jouw contactpersoon of coördinator van de wijk kun je telefonisch of via e-mail melden.

Buurtpreventieprojecten in jouw buurt

De buurtpreventiewijken organiseren regelmatig preventieve acties en geven voorlichting om de buurt veilig en leefbaar te houden en mensen bewust te maken van veilig woongedrag.

Voor meer informatie over buurtpreventie, nieuws, tips en meldingen in jouw buurt, bezoek onze Facebookpagina Buurtpreventie Bladel. Je kunt ook contact opnemen met jouw buurtcoördinator, wiens gegevens hieronder te vinden zijn. Samen bouwen we aan een veilige en hechte gemeenschap.

Wijk en contactgegevens van de coördinator:

Hapert:

Netersel:

Casteren:

Hoogeloon:

Bladel:

Staan er achter jouw buurtpreventiewijk geen contactgegevens van jouw coördinator, mail dan naar buurtpreventie@bladel.nl.

Buurtpreventie in de vakantieperiode

De vakantieperiode in de zomer is een fijne tijd waarin veel mensen op vakantie zijn of dagje uit gaan. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan. Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan en auto’s langere tijd afwezig. 

Jouw veiligheid vinden wij belangrijk! 

Buurtpreventie levert een bijdrage aan het terugdringen van overlast, vernielingen en andere incidenten zoals woninginbraken. Maar belangrijk is ook dat buurtpreventie vooral bijdraagt aan een hoger veiligheidsgevoel in een wijk. 

Help mee!

Maar ook jij kunt meehelpen inbraken te voorkomen. Gebruik daarom bijvoorbeeld deze vakantiekaart. Én volg deze tips:

  • Op vakantie? Licht de buren in!
    Jouw buren kunnen je helpen om een oogje in het zeil te houden en ervoor te zorgen dat jouw woning een bewoonde indruk heeft tijdens jouw afwezigheid. Dit door o.a. de post weg te halen, de planten water te geven, de auto op jouw oprit te zetten, en de gordijnen te openen en sluiten. Hiervoor kun je deze burenkaart gebruiken waarop je belangrijke gegevens kunt vermelden. Daarnaast dient het als geheugensteuntje wat je met elkaar afgesproken hebt.
     
  • Bel 112 bij verdachte situaties!
    Vertel jouw buren dat ze bij verdachte situaties direct de politie (112) bellen. Denk hierbij aan glasgerinkel, verdachte personen en/of herrie in en rondom het huis. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken. 
     
  • Voor de thuisblijvers; let op insluipers!
    Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan hierdoor eenvoudig jouw woning binnendringen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. Leg geen kostbare spullen in het zicht en sluit alle deuren en ramen als je er geen zicht op heeft. Ook al gaat je maar heel even naar de buren of boodschappen doen.

Wacht niet tot het te laat is!

Een goed beveiligde woning, het oplettende gedrag en het preventief handelen van jezelf en jouw buren schrikt inbrekers af! De erkende Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)-bedrijven die door het hele land zijn gevestigd, helpen je graag bij het adviseren en beveiligen van jouw woning.

Meer informatie

Meer informatie over deze en andere veiligheidsmaatregelen kun je vinden op de website www.politiekeurmerk.nl. Voor vragen kun je ook contact opnemen met jouw wijkcoördinator en contactpersonen van jouw Buurtpreventiewijk. 

Zomervakantiekaart buurtpreventie