Extreem veel regen geeft wateroverlast
Niet eerder viel er zo lang, in zo’n 8 maanden, zo veel regen in Noord-Brabant. In het Dommelgebied viel 65% tot 90% meer regen dan normaal van 1 oktober tot 1 juni. Door de hoge grondwaterstanden is het Dommelgebied nu extra gevoelig voor stortbuien: het water trekt niet meer de bodem in en zorgt direct voor overlast. In de late avond van dinsdag 21 op woensdag 22 mei werd Hoogeloon getroffen door zware hoosbuien. Hierdoor ontstond er veel wateroverlast. Straten stonden blank, het water drong kelders en huizen binnen en landbouwpercelen kwamen deels of compleet onder water te staan. Dit zorgde voor erg vervelende situaties bij inwoners en ondernemers, met name bij de boeren.
Nauwe samenwerking met Waterschap de Dommel
Gemeente Bladel werkt nauw samen met Waterschap de Dommel om te zorgen dat het waterpeil zo snel mogelijk kan zakken. We hebben verstoppingen in bermsloten opgelost en op veel plekken gemaaid, zodat het water weer kon gaan stromen. De komende tijd maaien we ook eerder als dat nuttig is. Het waterschap heeft stuwen verlaagd om zoveel mogelijk water af te kunnen voeren. Het waterschap houdt een liveblog over de wateroverlast door de vele neerslag, deze kun je volgen op de website van Waterschap de Dommel.
Grondwater hoger dan ooit
Gemiddeld valt er in de 8 maanden van oktober tot 1 juni opgeteld 520 mm neerslag. Dit jaar is dat 850 - 1000 mm. Nooit eerder stond het grondwater in Noord-Brabant zo lang zo hoog. Hoog grondwater zorgt voor natte kelders, grote plassen of hele percelen onder water. Dat we te maken hebben met uitzonderlijk veel regen, zien we ook op onze rioolwaterzuiveringen. Regenwater stroomt via het rioolstelsel naar de rioolwaterzuiveringen. De zuiveringen draaien op volle toeren om dat te verwerken. Dit jaar is tot nu toe bijna 43 procent meer afvalwater verwerkt vergeleken met dezelfde periode in 2023.
Langere termijn klimaatadaptatie
Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer. Dit betekent onder andere nattere winters, zwaardere regenbuien en drogere zomers. Daarom is het belangrijk dat we onze leefomgeving aanpassen op het veranderende klimaat. Hiervoor meten we hoeveel regen er valt en hoe hoog het grondwater staat. Deze gegevens vergelijken we met de informatie van vorige jaren. Zo kunnen we de riolering en het oppervlaktewatersysteem, zoals sloten en beken, verbeteren. Momenteel voeren we werkzaamheden uit in Hoogeloon, daar proberen we het regenwater zoveel mogelijk van het vuilwater te scheiden. Dit zorgt ervoor dat bij hevige regenbuien het riool en de rioolwaterzuivering minder snel overbelast raken.
We begrijpen dat de wateroverlast en schade veel zorgen en frustratie geeft bij inwoners, ondernemers en boeren. We helpen waar we kunnen en onderzoeken welke toekomstige ontwikkelingen we kunnen uitvoeren om onze gemeente meer klimaatadaptief te maken. Wil je weten wat je zelf kunt doen? Op deze website lees je tips om je huis te beschermen tegen wateroverlast.
Melden wateroverlast
Woon je in Hoogeloon en heb je jouw wateroverlast nog niet gemeld? Dan kan dit nog steeds via reppido. Deze meldingen geven gemeente Bladel nuttige informatie om in kaart te brengen waar mogelijke knelpunten in het watersysteem, zoals riolering, oppervlaktewater en grondwater, zitten.