Feiten en fabels
Er wordt veel gezegd en geschreven over vluchtelingen. Benieuwd wat fabels en feiten zijn?
1. Vluchtelingen mogen al hun familieleden laten overkomen naar Nederland.
Fabel: In het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens staat dat iedereen het recht heeft op een gezinsleven. Dat geldt dus ook voor vluchtelingen. Na het krijgen van een verblijfsvergunning mogen vluchtelingen daarom gezinshereniging aanvragen. Gezinshereniging is alleen voor partners en voor minderjarige kinderen. Andere familieleden mogen alleen in hele uitzonderlijke gevallen naar Nederland komen.
2. De meeste asielzoekers lopen echt gevaar en zijn dus vluchteling.
Feit: Asielzoekers krijgen alleen asiel toegewezen als ze kunnen aantonen dat ze in hun thuisland gevaar lopen, bijvoorbeeld vanwege oorlog of vanwege hun ras, religie, nationaliteit of politieke voorkeur. In Nederland voldoen gemiddeld tussen de 60% en 70% van de asielzoekers aan deze criteria. Dat betekent dus dat een ruime meerderheid van de asielzoekers daadwerkelijk vluchteling is.
3. Een meerderheid van de asielzoekers in opvangcentra veroorzaakt overlast.
Fabel: In 2022 werd 3% van de bewoners in de asielopvang (83.000) verdacht van een misdrijf, waarbij het in 75% van de gevallen om diefstal ging. Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Kijkend naar alle verdachten in heel Nederland in 2021 (147.540), was 1% een asielzoeker. Asielzoekers uit veilige landen, die met 3% maar een kleine groep vormen, zijn relatief vaker betrokken bij een incident dan asielzoekers uit onveilige landen.
4. Nederland is een van de landen in Europa die de meeste asielaanvragen krijgen.
Fabel: Nederland ontving in 2023 twee asielverzoeken per 1.000 inwoners. Dat aantal zit precies op het Europees gemiddelde. Nederland staat daarmee op de dertiende plek van alle EU-lidstaten. Cyprus (23,9) en Oostenrijk (12,2) kregen van alle lidstaten verreweg de meeste asielverzoeken. Ook onze buurlanden Duitsland en België kregen in verhouding tot hun aantal inwoners meer asielverzoeken dan Nederland.
5. De meeste migranten komen naar Nederland als vluchteling.
Fabel: Van alle migranten die ieder jaar naar Nederland komen, is maar 11% een asielzoeker. Veruit de meeste mensen komen hier voor de liefde, studie of voor werk. Omdat erkende vluchtelingen langer in Nederland blijven wonen dan andere migranten, telt de groep vluchtelingen op de langere termijn wel meer mee, maar ook dan blijft het een minderheid.