Hulp bij geldzaken en schulden
Heb je moeite om rond te komen? Ben je bang om in de schulden te raken en wil je financiële problemen voorkomen? Of heb je al te maken met aanmaningen van schuldeisers? Wil je meer informatie over het voorkomen van schulden, het afbetalen van schulden of als het niet meer lukt om er zelf uit te komen? Vraag om hulp voordat de situatie uit de hand loopt.
Voor meer informatie kun je terecht bij Maatschappelijke Dienstverlening. Zij zijn op werkdagen van 9.00 – 11.00 uur telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 0497 - 74 55 44. Ook kun je extra informatie vinden op hun website: Hulp bij financiële problemen/schuldhulpverlening.
Geldfit (de Nederlandse schuldhulproute)
Steeds meer mensen zoeken hulp bij geldzorgen. Ruim 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft in deze tijd moeite om de rekeningen te betalen. De Kempengemeenten werken daarom samen met de Nederlandse Schuldhulproute om inwoners met financiële problemen te helpen.
Voor veel mensen is het niet altijd duidelijk waar ze terecht kunnen voor hulp bij geldzorgen. Inwoners en ondernemers van de Kempengemeenten kunnen gebruikmaken van de test op Geldfit.nl. Door korte vragen krijg je inzicht in jouw financiële situatie. De uitslag van de test bevat een persoonlijk advies. Daarnaast ontvang je ook een overzicht van hulp die beschikbaar is in de gemeente. Denk aan lokale vrijwilligersorganisaties of gemeentelijke schuldhulploketten. Mensen die liever bellen kunnen gratis gebruikmaken van telefoonnummer 0800-8115. Een medewerker denkt mee en verwijst eventueel door naar passende hulp in de buurt.
Startpunt Geldzaken
De Kempengemeenten werken samen met Startpunt Geldzaken. Startpunt Geldzaken stelt geldplannen beschikbaar voor huishoudens in verschillende omstandigheden. Deze plannen helpen je jouw geldzaken in balans te brengen en te houden.
Kies het geldplan dat bij jou past!
Bij Startpunt Geldzaken kun je kiezen uit elf verschillende plannen die je stap voor stap op weg kunnen helpen. Alle geldplannen werken volgens hetzelfde principe. Eerst breng je jouw geldzaken in kaart. Daarna krijg je een lijst met actiepunten die je kunt uitvoeren. Het is gemaakt voor alle inkomens.
Het gebruik van de geldplannen is gratis en anoniem. Je kunt jouw plan tussentijds altijd opslaan en er op een later moment mee verder gaan.
Geldplan 'Beter Rondkomen'
Het geldplan 'Beter Rondkomen' helpt je om jouw inkomsten en uitgaven in balans te brengen en elke maand geld over te houden. Zo bouw je een potje op om tegenvallers op te vangen.
Geldplan 'Rondkomen met kinderen'
Ouders hebben niet altijd geld voor alles wat kinderen nodig hebben. Dat kan voorkomen bij ouders met een uitkering maar ook bij ouders die werken. Er zijn heel veel regelingen voor ouders met kinderen. Het geldplan 'Rondkomen met kinderen' wijst jou op de regelingen die voor jou van belang zijn.
Geldplan 'Kom uit de geldzorgen'
Heb je financiële zorgen? Wil je orde op zaken stellen? Met het geldplan ‘Kom uit de geldzorgen’ word je stap voor stap geholpen inzicht te krijgen in jouw geldzaken. Je krijgt actiepunten om uit de geldzorgen te komen.
Geldplan 'Bijna 18'
Als je meerderjarig wordt, verandert er veel in je leven. Ook als het op geldzaken aankomt. Je moet bijvoorbeeld nu zelf je ziektekostenverzekering regelen. Het geldplan ‘Bijna 18‘ zet de financiële zaken die je moet regelen op een rijtje.
Tip: vul het geldplan 2 maanden voor je 18e verjaardag in. Het kan soms even duren voordat iets geregeld is.
Geldplan 'ZZP'
Ben je ZZP'er? Of ben je van plan ZZP'er te worden? Een eigen bedrijf brengt kansen en risico's met zich mee. Wil je weten hoe je alles goed kunt regelen? Met het geldplan 'ZZP' krijg je tips voor jouw situatie.
Geldplan 'Pensioen'
Als je de pensioengerechtigde leeftijd bijna bereikt, wil je natuurlijk weten wat dit betekent en wat je eraan kunt doen om te voorkomen dat je geldproblemen krijgt. Met het geldplan ‘Pensioen’ krijg je tips voor nu en later.
Geldplan 'Sparen, aflossen of beleggen'
Heb je al geld apart gezet? Dan is de vraag of je daarmee wil sparen, aflossen of beleggen. Het geldplan 'Sparen, aflossen of beleggen' helpt je daarbij.
Geldplan 'Studie (klein)kinderen'
Geld opzij zetten voor de studie van je kind of kleinkind? Bepaal welk bedrag je opzij kunt en wilt zetten. En zie wat het oplevert bij sparen of beleggen met het geldplan 'Studie (klein)kinderen'.
Geldplan 'Statushouders'
Hulp bij geldzaken voor statushouders in het Engels, Arabisch en Tigrinya. Bekijk het geldplan 'Statushouders'.
Geldplan 'Scheiden'
Als je wilt scheiden, moet je veel regelen. Met dit geldplan wordt op basis van enkele gegevens een eerste indicatie over financiële consequenties verstrekt. Ook worden tips gegeven over vervolgstappen. Bekijk het geldplan 'Scheiden'.
Geldplan 'Werkeloosheid'
Ben of word je werkloos, dan heb je direct te maken met fors minder inkomen. Het is zaak om dan opnieuw inkomsten en uitgaven op een rij te krijgen. Zodat betalingsachterstanden of zelfs schulden worden voorkomen. Wil je weten hoe je alles goed kunt regelen? Bekijk dan het geldplan 'Werkloosheid'.