Vluchtelingen uit Oekraïne vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Hiermee hebben ze recht op leefgeld, maar kunnen ze met een bewijs van verblijf ook in ons land werken. Het recht op leefgeld vervalt dan. 

Leefgeldregeling 

Leefgeld is geld voor voor maaltijden, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Het bedrag bestaat uit drie delen. Wat je krijgt, hangt af van de soort opvang en van je leeftijd.

  • Het bedrag voor eten is afhankelijk van de grootte van je gezin. Hoe meer gezinsleden, hoe lager het bedrag per persoon. Kijk op Refugeehelp.nl/leefgeld voor de actuele bedragen.  
  • Vluchtelingen in de particulier opvang, bijvoorbeeld in een gastgezin, krijgen ook nog een toelage voor wonen. Zij kunnen dit geld gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin, maar dit is niet verplicht.

Wijziging in je situatie? Geef het door.

  • Als je gaat werken of een uitkering ontvangt dan wordt het leefgeld stop gezet. Natuurlijk kun je opnieuw een aanvraag indienen als je je baan kwijt raakt. 
  • Als je met je gezin verhuist naar een andere (particuliere) opvanglocatie of naar een eigen woning dan moet je aan de gemeente doorgeven.  Dit kan gevolgen hebben voor je leefgeld.  Een verhuizing doorgeven kan via de gemeentebalie. Maak hiervoor een afspraak

Wanneer hebben vluchtelingen geen recht meer op leefgeld?

Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen geen leefgeld of extra toelage meer als zij:

  • langer dan 28 dagen wegblijven uit de opvang.  Vluchtelingen die tijdelijk weg willen, moeten dit melden bij een medewerker van de opvang. Dit geldt vanaf 1 december 2023.
  • betaald werk doen. De vluchteling meldt het werk bij de gemeente. Het leefgeld stopt dan vanaf de 1e dag van de volgende maand. Ook de gezinsleden ontvangen dan geen leefgeld meer. Vrijwilligerswerk telt niet als betaald werk, ook niet als er een vergoeding tegenover staat. 
  • of één van de gezinsleden een uitkering ontvangt. Bijvoorbeeld als ze een werkloosheidsuitkering of arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen. 

Werken in loondienst

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen alleen in Nederland werken als ze kunnen aantonen dat ze onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen. Dit betekent dat ze in het bezit moeten zijn van een bewijs van verblijf met sticker in het paspoort of O-document. Het recht op leefgeld vervalt zodra de vluchteling betaald werk heeft gevonden. Lees alles over werken in Nederland op Refugeehelp.nl.

Ga ik er wel financieel op vooruit als ik ga werken?

Ja, het loont om te werken. Als je 3 of meer dagen per week werkt tegen het minimumloon, dan is het besteedbaar inkomen hoger dan wat je anders aan leefgeld zou hebben ontvangen.

Waarom stopt het leefgeld voor mijn hele gezin als ik ga werken?

Deze regel geldt ook voor andere groepen in de samenleving, zoals asielzoekers, statushouders en mensen met een bijstandsuitkering. De regels die voor deze groepen gelden, gaan nu ook voor Oekraïense vluchtelingen gelden. Als je werkt, kunt je wel toeslagen krijgen zoals kinderbijslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag.

Betaalrekening openen

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen na aankomst in Nederland bij banken snel een betaalrekening openen. Met een betaalrekening kunnen zij onder meer leefgeld of loon ontvangen en dagelijkse boodschappen betalen. Bij iedere betaalrekening zit een IBAN, een betaalpas en de mogelijkheid om via internetbankieren of met een mobiele app te betalen en bankieren. Kijk voor meer informatie op de site van Betaalvereniging  Nederland. De Nederlandse banken accepteren sinds kort meerdere vormen van identiteitsbewijzen. Dit maakt de aanvraag makkelijker.  

Hoe ontvangen vluchtelingen het leefgeld?

Vluchtelingen ontvangen het leefgeld van de gemeente waar zij ingeschreven staan. Ze ontvangen het geld iedere maand op een Nederlandse bankrekening. Als er nog geen bankrekening is dan wordt het leefgeld tijdelijk contant uitbetaald. Het is verstandig om zo snel mogelijk een Nederlandse betaalrekening te openen. Kijk voor meer informatie op de site van Betaalvereniging  Nederland om te zien wat hiervoor nodig is.