Mantelzorgondersteuning

Officieel spreken we van mantelzorg wanneer je minimaal 8 uur per week of langer dan 3 maanden zorg verleent. Mantelzorg gaat verder dan de gebruikelijke hulp. Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk, je zorgt voor iemand omdat je een relatie hebt met de zorgbehoevende.

Dé mantelzorger bestaat niet. Er zijn jonge mantelzorgers, mantelzorgers met een migratieachtergrond, mantelzorgers van mensen met dementie, NAH of werkende mantelzorgers. Iedere mantelzorger heeft een andere behoefte en daarom zijn er ook veel verschillende mogelijkheden met betrekking tot de ondersteuning van mantelzorgers.

Hieronder enkele voorbeelden:

  • Lotgenotencontact: inloopbijeenkomsten, huiskamerbijeenkomsten, familieavonden.
  • Ondersteuningsgroepen: bijvoorbeeld ondersteuningsgroepen voor mantelzorgers van dementerende ouderen, mensen met een verstandelijke beperking, mensen met autisme, mensen met Parkinson. Ook is er een ondersteuningsgroep voor jonge mantelzorgers.
  • Cursussen & trainingen: BordjeVol geeft mensen spelenderwijs inzicht in hun leven. Wat zijn energievreters en energiegevers, welke veranderingen zijn wenselijk en wat helpt daarbij?
  • Respijtzorg & praktische hulp: dagopvang- en verzorging voor ouderen, vrijwillige thuiszorg, ondersteuning bij het huishouden of aanpassingen in huis.

Wat moet ik doen?

Wanneer je meer informatie of advies wilt over mantelzorgondersteuning kun je contact opnemen met info@bladel.nl

Meer informatie over mantelzorg vind je bij de landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg MantelzorgNL.