Monument verduurzamen
Om monumenten te behouden is het belangrijk dat we ze blijven onderhouden en dat ze goed uitgerust zijn voor de toekomst. Verduurzaming kan hier een belangrijke rol spelen. Het wonen in monumenten wordt anders op den duur onbetaalbaar.
Om een monument te verduurzamen is een zorgvuldige aanpak belangrijk.
Adviescommissie omgevingskwaliteit
Wanneer je wijzigingen aanbrengt aan een monument, kan het zijn dat jouw aanvraag aan de adviescommissie omgevingskwaliteit wordt voorgelegd. Deze adviescommissie komt eens in de vier weken samen om vraagstukken over het cultureel erfgoed te beoordelen. Het advies van de commissie kan bindend zijn.
Inzicht in de mogelijkheden
- Als je wilt weten welke mogelijkheden je hebt met betrekking tot jouw monument, kan je de zelfscan duurzaam monument invullen.
- Op de website van het Loket Duurzame Monumenten heeft de provincie Noord-Brabant meer informatie verzameld over het verduurzamen van monumenten.
- Een andere mogelijkheid is om een keukentafelgesprek met de Monumentenwacht aan te vragen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden.
- Als aanvulling hierop kan je een duurzaamheidsadvies aanvragen. Dit wordt ook wel een DuMo-advies genoemd (DUurzame MOnumenten).
In bepaalde gevallen is het mogelijk om een vergoeding aan te vragen voor het advies bij het Restauratiefonds. Een voorwaarde voor de vergoeding is dat het advies is uitgevoerd door een erkende DuMo-adviseur.
Subsidie en financiering
De gemeente Bladel keert jaarlijks een instandhoudingsbijdrage uit aan de eigenaren van gemeentelijke monumenten. Deze wordt voor 1 juli uitgekeerd aan degene die op 1 januari van dat jaar in de kadastrale registratie staat vermeld als eigenaar, of als zakelijk gerechtigde vermeld staat.
Deze financiële bijdrage is bedoeld voor werkzaamheden om het pand in goede staat te houden, zoals kleine reparaties of onderhoud. De hoogte van de bijdrage is gekoppeld aan de WOZ-waarde van het gemeentelijk monument.
Voor Rijksmonumenten kan de eigenaar van het monument subsidie aanvragen via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Op de website van het Loket Duurzame Monumenten worden nog andere mogelijkheden genoemd met betrekking tot subsidies en financieringen.