Nieuwe straatnaam voorstellen
De gemeente geeft nieuwe straten een naam. Hierbij wordt de gemeente geadviseerd door de heemkundekringen.
Hoe werkt het?
Voordat er een nieuwe straatnaam wordt vastgesteld, raadpleegt de gemeente de dorps- of wijkraad waar de straat of het plein zich bevindt.
Aanvullende informatie
In de praktijk blijkt dat straatnamen niet altijd op precies dezelfde manier worden geschreven. Zo worden bijvoorbeeld lidwoorden soms met een kleine en soms met een hoofdletter vermeld. Dat is niet echt een probleem als je een straat wilt vinden en ook de post komt dan toch wel terecht.
In geautomatiseerde administraties en systemen levert het soms wel problemen op. Met name als systemen onderling gegevens uitwisselen. Dat geldt voor de interne systemen van de gemeente, maar ook als bijvoorbeeld de Belastingdienst of het Kadaster adresgegevens willen controleren via de gemeente. Als de schrijfwijze dan niet hetzelfde is, wordt het door een systeem niet herkend.
Algemene omschrijving
- Het lidwoord of voorzetsel aan het begin van een straatnaam wordt geschreven met een hoofdletter. Dus: Da Costalaan, De Blikken, Het Aangelag, Ten Eiken en Van den Elsenstraat (sommige straatnamen hebben geen lidwoord. Het is bijvoorbeeld Sniederslaan, Kerkstraat, Beemke).
- In een straatnaam wordt de titel van een persoon altijd afgekort. Dus: Burg. Goossensstraat, Ir. Mettropweg, Mr. Van Hasseltweg, Dr. Schaepmanlaan.
- Wanneer in een straatnaam de titels én hoofdletters van een persoon voorkomen, wordt geen spatie tussen de titels gebruikt, maar wel tussen de titel en de voorletter. Dus: Prof.Dr. J.E. de Quaystraat, Dr. A. Zijlmansstraat.
- Wanneer in een straatnaam zowel de voornaam als de achternaam van een persoon is opgenomen, wordt het tussenvoegsel geschreven met een kleine letter. Dus: Adama van Scheltemalaan. Wanneer er geen voornaam (of initialen) staat, wordt het tussenvoegsel bij de achternaam geschreven met een hoofdletter. Dus: Burg. Van Woenseldreef.