Oprichting Coöperatie Energiehub Kempisch Bedrijvenpark in Hapert

Op vrijdag 17 januari is de Coöperatie Energiehub Kempisch Bedrijvenpark in Hapert opgericht. Dit is een nieuwe stap in de realisatie van de samenwerking. De coöperatie maakt het mogelijk dat ondernemers daadwerkelijk de samenwerking vorm gaan geven en tot uitvoering brengen. 

De volgende stap is een contractant vinden voor het een Energiemanagementsysteem (EMS). Deze procedure is in 2024 opgestart. Een EMS zorgt voor de aansturing van energiestromen zoals opwerk, verbruik en opslag. Ook bewaakt het de capaciteit en limieten van netwerkbeheerder Enexis.

De rol van gemeente Bladel verandert hiermee naar een adviesrol. Voorheen was gemeente Bladel de initiator en facilitator. Wethouder Hetty van der Hamsvoort neemt deel in de adviesraad van de coöperatie. Met name om de lange termijn doelstellingen van de coöperatie en energiehub te borgen. 
Hetty van der Hamsvoort: 

"Natuurlijk behouden we als gemeente een verbindende rol en blijven we de coöperatie ondersteunen. We maken ons hard voor een goed en duurzaam vestigingsklimaat en vanwege de economische belangen vinden we het erg belangrijk om dit project te blijven steunen. Hierbij vinden wij het als gemeente belangrijk om innovatieve oplossingen voor de energiecongestie te stimuleren."

Nu starten de eerste vijf bedrijven in de coöperatie energiehub (VDL Fibertech Industries BV, VGI GROEP, The Schippers Group, ATD Machinery B.V. en Willems Baling Equipment). Daarna worden de overige bedrijven gefaseerd toegevoegd en zal de coöperatie energiehub worden uitgebreid met duurzame energiebronnen en batterijen.

Wat is er tot op heden gebeurd?

De afgelopen twee jaar werkte de gemeente Bladel samen met Enexis Netbeheer, Provincie Noord-Brabant, Stichting Parkmanagement KBP en de bedrijven op het Kempisch Bedrijvenpark om de netcongestieproblematiek op het bedrijventerrein op te lossen. De oplossing is een energiehub waar bedrijven als groep energie gaan delen. Als één van de drie pilots van Enexis is het KBP een landelijke voorloper.

Met energiehubs ontstond er een heel nieuw speelveld waar innovatie de boventoon voert. Het proces was erg ingewikkeld en lastig, maar door samen te blijven werken zat er gestaag vooruitgang in. Hoewel netcongestie een technisch probleem is, bleek dat de oplossing vooral om sociale innovatie vroeg. Een technische oplossing waarbij het draait om afspraken tussen mensen en organisaties.

De Kempische mentaliteit voert uiteindelijk de boventoon. Bedrijven willen namelijk graag hun buren helpen met de netcongestieproblematiek. Deze basis is essentieel voor iedere energiehub.

Mooi pilotproject

In mei 2024 tekenden Enexis en de bedrijven een van de eerste (pilot-)Groepstransportovereenkomsten van Nederland. Waar ieder bedrijf eerst een aparte aansluiting kreeg, wordt in de nieuwe situatie één groepsaansluiting met beperkte capaciteit voor afname en teruglevering gerealiseerd. De groep dient dan gezamenlijk binnen deze gestelde limieten van de netbeheerder te blijven.

Het vele werk van de bedrijven en Enexis betaalde zich uit, want er lag begin mei een mooie overeenkomst. Deze overeenkomst dient tevens als blauwdruk voor andere bedrijventerreinen in Nederland. 

Meer achtergrondinformatie vind je op deze pagina