Project oneigenlijk grondgebruik in Casteren
Het college van B&W van gemeente Bladel heeft besloten een pilotproject oneigenlijk grondgebruik te starten in Casteren. Uit een analyse van de vijf dorpen van onze gemeente is gebleken dat Casteren de meest geschikte kern is om het pilotproject uit te voeren. Dit zal ons belangrijke inzichten opleveren in de kansen en uitdagingen die het project met zich meebrengt. Met deze informatie kan het oneigenlijk grondgebruik in de gehele gemeente efficiënter en op grotere schaal aangepakt worden.
Oneigenlijk grondgebruik
We spreken van oneigenlijk grondgebruik wanneer stukjes grond worden gebruikt door iemand die niet de rechtmatige eigenaar is. Dit kan in verschillende situaties voorkomen, waarbij burgers, bedrijven en de gemeente grond in gebruik hebben die niet hun eigendom is. Vaak gebeurt dit onbewust of op basis van oude, onduidelijke afspraken.
In de loop van de tijd zijn steeds meer van dit soort strookjes grond oneigenlijk in gebruik genomen. Het kan gaan om grond die eigendom is van gemeente Bladel en oneigenlijk wordt gebruikt of om grond die gemeente Bladel zelf oneigenlijk in gebruik heeft genomen. Al deze stukjes grond hebben we in kaart gebracht. Met het pilotproject in Casteren wordt hier actie op ondernomen. Hiervoor zijn verschillende redenen. Gemeente Bladel is volgens de Gemeentewet verplicht haar grond te beschermen. Daarnaast hoort er op dit vlak gelijkheid voor burgers te zijn. Door het oneigenlijk in gebruik nemen van grond, maken sommige burgers immers gratis gebruik van gemeentegrond terwijl anderen daarvoor betalen. Voor gemeente Bladel kan het oneigenlijk grondgebruik ook voor problemen zorgen bij het beheer van openbaar gebied en infrastructuur.
Aanpak
Metafoor Vastgoed B.V. heeft in 2021 een inventarisatie uitgevoerd van het oneigenlijk grondgebruik in Casteren. Dit pilotproject is hier een vervolg op en wordt ook door Metafoor Vastgoed B.V. uitgevoerd. Zij gaan namens gemeente Bladel in overleg met burgers waar oneigenlijk grondgebruik speelt. We willen samen een oplossing vinden voor deze situatie. Dit gaat altijd om maatwerk. Als het mogelijk is biedt gemeente Bladel aan om de grond te kopen of te huren. Het teruggeven van de grond aan de gemeente kan ook tot de mogelijkheid behoren. Ook in de gevallen waar gemeente Bladel grond onrechtmatig gebruikt, zoeken we met bewoners naar een geschikte oplossing.
Informeren en maatwerk
We zijn ons bewust van het feit dat dit bij burgers een flinke impact kan hebben en begrijpen dat dit bij inwoners veel vragen kan oproepen. Daarom vinden we het erg belangrijk om inwoners goed te informeren. De inwoners, die met oneigenlijk grondgebruik te maken hebben, ontvangen van ons een brief in het eerste kwartaal van 2025. In deze brief leggen we de persoonlijke situatie uit en bieden we maatwerk aan. Enkele weken daarna organiseren we een inloopavond waar inwoners hun vragen kunnen stellen. Na deze inloopavond gaan we met iedere inwoner afzonderlijk in gesprek om een passende oplossing te bieden. Deze afspraken worden vervolgens vastgelegd in een overeenkomst. Uiteraard worden burgers tussendoor altijd in de gelegenheid gesteld om telefonisch of per e-mail hun vragen te stellen.