Voedselbos Wildernest in Netersel: een bijzondere onderneming in onze gemeente
In 2022 werd een oude melkveeboerderij in Netersel omgetoverd tot de plek waar Ankie Teurlinx en Robert Stoop nu hun droom werkelijkheid maken. Zij maakten voor dit gebied van maar liefst 5,5 hectare een plan waar natuur en kruisbestuiving centraal staan. Ankie en Robert planten bomen, struiken en kruiden die de komende jaren uitgroeien tot een voedselbos. Dit doen ze met veel passie en geduld. Door niet zelf het tempo te bepalen, maar dit zoveel mogelijk over te laten aan de natuur. Wildernest is ook een plek voor mensen om samen te komen, te leren en te inspireren. BlauwGroenBladel ging bij Ankie en Robert op bezoek om meer te weten te komen over deze bijzondere plek in onze gemeente.

Wat is een voedselbos?
“Een voedselbos is een vorm van natuurinclusieve landbouw die ons voorziet van gezond voedsel. In maar liefst zeven lagen: kruinbomen, lagere bomen, struiken, kruiden, bodembedekkers, klimmers en knollen. Die gelaagdheid is kenmerkend voor een voedselbos. De oogst varieert van de bekende bessen en fruitsoorten tot bijzondere soorten zoals peperstruiken, pluot (kruising pruim en abrikoos), pawpaw of meerjarige groenten.
Een goed ontworpen voedselbos houdt rekening met de natuur en de omgeving, zoals water, bodem, landschap, wind en zon. Planten worden zorgvuldig gekozen en bij alle activiteiten volgen Ankie en Robert de processen van de natuur. Naast de oogst van voedsel staat bij Wildernest ook de mensgerichte kant centraal met verbinding, beleving en gezondheid.”
“In de avonduren werkten we onze droom uit tot een plan, waarbij onze nieuwsgierigheid, kennis, ervaring en passie samenkwamen.”
Wat was voor jullie de aanleiding om te beginnen met Wildernest?
Robert en Ankie combineren beiden hun werk in het voedselbos met hun baan. Robert werkt in natuurherstel en -ontwikkeling en heeft een passie voor natuurlijke tuinen en voedselbossen. Ankie begon in de retail en na een wereldreis ging ze aan het werk in de natuurbescherming. Ze merkte de effecten van de natuur op onze gezondheid & welzijn, studeerde daarin verder en maakte er haar werk van. Ze gaat inmiddels alweer tien jaar met mensen de natuur in voor begeleiding bij innerlijke ontwikkeling.
“Een jaar of tien geleden kwamen we voor het eerst in aanraking met permacultuur en een paar jaar later hoorden we voor het eerst over voedselbossen. We bezochten verschillende plekken en zagen documentaires zoals ‘The Biggest Little Farm’, over mensen die bezig zijn met natuurinclusieve landbouw. We gingen cursussen en opleidingen doen om hier meer over te leren. Daarin schoven veel puzzelstukjes in elkaar. We kwamen terecht in een groot netwerk van mensen die hier met veel passie met bezig zijn. Het maakte ons enthousiast om hier ook zelf mee te beginnen.
In 2021 vonden we deze oude melkveeboerderij, die al twaalf jaar leegstond, met 5,5 hectare land, grenzend aan de Neterselse Heide en Landgoed De Utrecht. De provincie stelde deze plek beschikbaar en vroeg om een plan waarin natuur en landschap centraal moesten staan. In de avonduren werkten we onze droom uit tot een plan, waarbij onze nieuwsgierigheid, kennis, ervaring en passie samenkwamen. We verdiepten ons in het ecosysteem, de geschiedenis en de bodem, en maakten een ontwerp. Na een half jaar dienden we ons plan in en in 2022 kregen we het telefoontje: wij waren uitgekozen om hier onze droom te realiseren!”
Waar zijn jullie nu mee bezig en wat zijn jullie plannen voor de komende jaren?
“Een voedselbos is een investering voor de toekomst, het bos dat we nu planten zal over pak ‘m beet zeven jaar beginnen met oogst geven. Dat betekent dat we nu veel investeren, maar de komende jaren nog geen inkomsten uit het voedselbos hebben. Omdat we dit nu met onze banen combineren zijn het dus intensieve jaren!
In het najaar hebben we het land ingezaaid met 16 verschillende soorten kruiden die goed zijn voor de bodem. Het pad dat je ziet is geen wandelroute maar een pad dat we gebruiken voor het onderhoud en om straks te oogsten. Afgelopen winter hebben we met 160 vrijwilligers ruim 8000 inheemse boompjes en struiken geplant als basis voor het voedselbos. Een windhaag biedt beschutting, en met houtsnippers mulchen we de jonge planten voor bescherming en voeding. De komende jaren zorgen we ervoor dat ze niet overwoekerd raken, wat om veel handwerk vraagt. Alle hulp die we hierbij krijgen is dan ook heel welkom!
Vanaf de zomer zal het terrein gaan verwilderen, met kruiden zoals distels en brandnetels die de bodem verbeteren. Dit kan rommelig lijken, maar is juist een goed teken. Elk jaar verandert het beeld, totdat een natuurlijk bos ontstaat. Dit jaar willen we ook starten met plannen voor de verbouwing van de oude koeienstal.”
Wat is het belangrijkste doel dat jullie willen bereiken met Wildernest?
“We willen graag op een natuurlijke manier lokale, lekkere en gezonde voeding produceren en daarmee bijdragen aan zowel biodiversiteit als een gezonde leefomgeving. Daarnaast willen we een maatschappelijke meerwaarde bieden. Een plek waar mensen samenkomen, samenwerken en waar je tot jezelf kunt komen. En plek waar kruisbestuiving ontstaat!”
“If it ain’t fun, it ain’t sustainable.” Plezier vergroot de kans dat iets voor de langere termijn duurzaam is.”
Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie zelf zo duurzaam en bewust mogelijk leven?
“We proberen in onze keuzes zoveel mogelijk duurzaam en bewust afwegingen te maken. Ook in onze manier van werken. We halen onze groenten en vlees lokaal bij bio boeren die we graag ondersteunen. We weten waar ons eten vandaan komt en kiezen zoveel mogelijk voor seizoensgroenten. Als we iets nodig hebben dan kopen we dit vrijwel altijd tweedehands. De Netersel marktplaats appgroep heeft al veel leuke contacten gebracht met mensen in de buurt. Ook helpen we regelmatig mee bij andere voedselbossen. Zelfs een deel van onze boompjes zijn tweedehands! Ze moesten op andere plekken weggehaald worden, waar we ze geoogst hebben, en hier hebben we ze een tweede leven gegeven.
In onze opleidingen leerden we: “If it ain’t fun, it ain’t sustainable.” Plezier vergroot de kans dat iets voor de langere termijn duurzaam is. Dit passen we ook vaak toe in ons werk. Het is een mooie uitnodiging om te kijken welke keuzes energie geven.
Een mooi voorbeeld van plezier zijn onze boomplantdagen, waarbij mensen uit het hele land ons in de winterse kou komen helpen. Het was hartverwarmend om te merken hoeveel mensen ons aan het eind van de dag bedankten dat ze mochten helpen en er zoveel plezier aan hadden beleefd.”
Ben je nieuwsgierig geworden, wil je een handje helpen of zie je mogelijkheden voor een samenwerking? Neem dan contact op, je bent welkom! Ook is er regelmatig op vrijdag of zaterdag een buitenwerkdag voor mensen die zin hebben om mee te helpen. Kijk op de website www.wildernest.nl voor meer informatie en om je aan te melden.
