Vooroverleg B
Niet alle plannen passen binnen het omgevingsplan. Dat wil niet zeggen dat die ideeën meteen afgekeurd worden. We noemen dit een buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Wil je weten of de gemeente medewerking kan en wil geven aan jouw idee? Dan dien je een vooroverleg B in.
Wat is het?
Het vooroverleg B is een schriftelijke toets door onze medewerkers, gevolgd door een besluit van het college van burgemeester en wethouders. Voor de invoering van de Omgevingswet, stond dit vooroverleg ook wel bekend als het principeverzoek.
Je plan wordt op hoofdlijnen beoordeeld vóór je een aanvraag omgevingsvergunning indient. Het college van burgemeester en wethouders neemt dan een besluit of zij mee willen werken aan jouw plan en of (en welke) voorwaarden er aan je verzoek gesteld worden.
Na de ontvangst van het besluit, kan je jouw verzoek verder uitwerken en een aanvraag omgevingsvergunning indienen.
Voor wie?
Het vooroverleg B is voor iedereen met ideeën die niet passen binnen het omgevingsplan. Denk hierbij aan bouwplannen, maar ook aan werkzaamheden aan monumenten.
Kosten
Aan het vooroverleg B zijn kosten verbonden volgens de legesverordening. Wanneer je uiteindelijk een vergunningaanvraag indient op basis van dit vooroverleg, worden de kosten van het vooroverleg B verrekend met de kosten van de vergunningaanvraag waardoor het vooroverleg B uiteindelijk niets extra kost.
Aanvragen
Een vooroverleg B vraag je aan via het intakeformulier of via vergunningen@bladel.nl. Lever in ieder geval de volgende gegevens aan:
- Een duidelijk uitgeschreven vraag;
- Adres of perceel waar de vraag betrekking op heeft;
- Naam van de vraagsteller;
- E-mailadres en telefoonnummer.
Daarnaast kunnen per verzoek verschillende overige documenten nodig zijn. Denk hierbij aan:
- Een ruimtelijke onderbouwing;
- Onderzoeken op het gebied van parkeren, stikstof, geur, milieu, flora- en fauna, archeologie, etc.
- Een duidelijke verbeelding en beschrijving van de huidige en toekomstige situatie;
- Een verslag van het omgevingsdialoog.
Checklist ruimtelijke onderbouwing
Met de komst van de omgevingswet in 2024 wordt er gesproken over een “evenwichtige toedeling van functies aan locaties”. Dit lijkt veel op de Ruimtelijke onderbouwing.
Om je op weg te helpen hebben we een Checklist ETFAL opgesteld.
Je bent overigens niet verplicht om dit format te gebruiken als je een aanvraag indient bij de gemeente Bladel.
Document download informatie:
- Een pdf-bestand kunt u openen in verschillende PDF-lezers, zoals Adobe Reader.