De gemeente Bladel heeft de ambitie om in 2050 een klimaatadaptieve leefomgeving gerealiseerd te hebben. Hoe zijn we daartoe gekomen?

In 2019 is door de gemeente Bladel een klimaatstresstest uitgevoerd. Hierin is in kaart gebracht waar de kwetsbaarheden en kansen liggen op het gebied van wateroverlast, droogte, hitte en overstromingen.

Meer informatie over deze klimaatstresstest vind je op het provinciale klimaatadaptatie platform: www.klimaatadaptatiebrabant.nl.

Ter aanvulling hebben we met diverse partijen klimaatdialogen gevoerd om de wensen en behoeftes vanuit inwoners, bedrijven, instellingen en (semi)overheden te analyseren. Op basis van de resultaten van de klimaatstresstest en klimaatdialogen heeft de gemeenteraad van Bladel op 22 december 2022 een nieuw beleidskader vastgesteld voor het werken aan een klimaatbestendige en water robuuste gemeente. Het doel hiervan is het beperken van overlast en effecten van klimaatverandering.

In april 2023 heeft het college van burgemeester en wethouders in een uitvoeringsprogramma klimaatadaptatie vastgelegd wat zij de komende jaren gaat doen om de doelstelling te halen.

Meer informatie:

Hoe werkt de gemeente naar een klimaatbestendige gemeente toe?

Gemeentelijke organisatie

  • Als gemeentelijke organisatie streven we naar procesmatige, beleidsmatige en financiële borging van klimaatadaptatie.
  • Ook vóór het aannemen van dit nieuwe beleidskader werd gewerkt aan klimaatadaptatie. Hier gaan we mee door. We pakken uitdagingen integraal aan en koppelen klimaatadaptatie maatregelen aan opgaven uit rioolbeheer, verkeer, woningbouw, mobiliteit en energietransitie.
  • We gaan ambitieus aan de slag met klimaatadaptatie, maar blijven in onze aanpak realistisch. We kunnen ons niet op alle extreme situaties voorbereiden. Bij het nemen van maatregelen moeten we een weloverwogen afweging maken tussen kosten en baten. Sommige risico’s moeten we accepteren omdat de investering te groot is om het probleem op te lossen. Dit betekent dat we bij calamiteiten extra alert zijn en paraat staan. 
     

Bebouwd gebied

  • We vergroenen wijken, beschermen kwetsbare bewoners, geven zelf het goede voorbeeld en faciliteren initiatieven van particulieren in hun eigen tuin en op grond van de gemeente. 
  • We stellen concrete eisen bij herontwikkeling van het openbare gebied: waterbergingseisen, percentages groen, afstand tot koel gebied en percentages schaduw.
  • We stellen richtlijnen op voor nieuwbouw en passen dit met maatwerk toe.

Bedrijventerreinen

  • We stellen eisen voor maatregelen bij nieuw-, aan- of verbouw. 
  • We stimuleren maatregelen via subsidies en bieden maatwerk.
  • We onderzoeken optimalisatie van afvoer en hergebruik van vuil- en regenwater van bedrijventerreinen.

Buitengebied

  • We wijzen gebieden aan, aan de rand van dorpskernen, waar regenwater kan overlopen en infiltreren. Op deze manier wordt schoon water niet langer naar de rioolwaterzuivering afgevoerd, maar teruggegeven aan de bodem. Dit ontlast de afvoer bij piekbuien en bestrijdt droogte.
  • Samen met diverse partners werken wij aan een klimaatbestendig gebied in en rond de Kroonvensche Heide. De waterhuishouding in het gebied moet verbeteren. Daarnaast biedt het project ruimte voor vormen van landbouw waar extensief, innovatief en  met respect voor natuur gehandeld wordt. Het gebied wordt aantrekkelijker voor recreatie door het landschap te verfraaien en zandpaden minder te belasten.
  • Waterschap De Dommel werkt aan het beekherstel van de Groote Beerze. Als gemeente faciliteren we dit proces en benutten we kansen om samen te werken aan gezamenlijke opgaven.